simple offline web page generator software
HEMOROIZI MURES
ABCESUL PERIANAL

Reprezinta o colectie purulenta care ia nastere la nivelul glandelor localizate in criptele anusului.

INCIZIA ABCESULUI PERIANAL

EXEMPLIFICAREA UNOR TEHNICI CHIRURGICALE MODERNE

ABCESUL PERIANAL

By DR. COSMIN NICOLESCU July 20, 2016

Abcesul perianal si abcesul perirectal reprezinta colectii purulente care iau nastere la nivelul glandelor localizate in criptele anusului sau rectului. In comparatie, fistula perianala reprezinta faza cronica a supuratiei in cadrul procesului perirectal.

Abcesul perianal se poate extinde in jgheabul intersfincterian, pana la nivelul pielii din zona perianala, unde va aparea sub forma unei mase fluctuente, sensibile. Daca nu sunt drenate, abcesul perianal si cel perirectal pot sa expansioneze in tesuturile din jur (de exemplu, in spatial ischiorectal), dar pot sa determine si aparitia unei infectii sistemice.

Varsta medie la care o persoana se poate prezenta cu abces anal sau fistula este 40 de ani, iar adultii de sex masculin sunt de doua ori mai predispusi la a face abces si/sau fistule perianale sau perirectale comparativ cu femeile.

Abcesul anal are originea cel mai frecvent la nivelul unei glande infectate de la nivelul criptelor anale. Exista intre 8 si 10 cripte glandulare anale, dispuse circumferential in interiorul canalului anal, la nivelul liniei dintate. Glandele traverseaza sfincterul anal intern si se termina la nivel intersfincterian. Abcesul anal se dezvolta atunci cand o glanda de la nivelul criptelor anale este astupata cu reziduuri, fapt care va permite suprapopularea bacteriana si formarea abcesului. Supuratia se formeaza la locul cu cea mai slaba rezistenta si fluidul infectat se va colecta in spatiul unde se termina glandele. Fistula anala este o conexiune intre doua structuri epiteliale si leaga abcesul anal de la nivelul glandei anale de pielea de la nivelul feselor.

Prezentarea clinica a abcesului perianal si perirectal

Manifestarile clinice: pacientii care au un abces perianal sau perirectal se prezinta cel mai frecvent cu durere severa in zona anala sau rectala. Durerea este constanta si nu este asociata neaparat cu defecatia. Pot sa apara si alte simptome, cum ar fi febra sau starea de rau general. Daca abcesul a inceput sa dreneze spontan, poate fi observata o scurgere rectala purulenta.

La examinarea fizica, se poate gasi o masa fluctuenta sau o zona de piele eritematoasa (rosie) , indurata, care acopera abcesul perianal sau perirectal. Insa, la unii pacienti, cu anumite localizari ale abcesului, poate sa nu se gaseasca nimic la inspectia fizica, abcesul putandu-se simti doar prin examinare rectala (tuseu rectal).

Aproximativ jumatate dintre abcesele perianale si perirectale vor evolua catre formarea de fistule. Riscul de formare a fistulei nu este influentat de drenajul spontan sau chirurgical al fistulei.

DIAGNOSTIC:

Diagnosticul abcesului perianal se face pe baza istoricului pacientului si a examinarii fizice, si include prezenta: durerii perianale, febrei si a unei mase perirectale palpabile.

Investigatiile imagistice

Studiile de imagistica, cum ar fi tomografia computerizata (CT) sau imagistica prin rezonanta magnetica (RMN), sunt utile in caz de suspiciune clinica unui abces anorectal care nu se palpeaza.

Diagnosticul diferential

Un abces perianal simplu trebuie diferentiat de alte afectiuni care pot duce la formarea unui abces si la drenarea acestuia in zona presacrata, perianala si perineala. Unele afectiuni apar in zona perirectala (de exemplu, fistulele, abcesele anorectale complexe), in timp ce altele pot fi diagnosticate pe baza localizarii lor ( de exemplu, chisturile glandelor Bartholin, chisturile pilonidale).

Diagnosticul diferential al abceselor perianale si perirectale se face cu:

 Fistula anorectala: este o tract de comunicare intre abces si pielea perirectala, sau, mai rar, intre abces si organele din jur. Orificiul extern al fistulei poate fi indurat si la nivelul lui poate drena un lichid purulent, dar febra nu ar trebui sa fie prezenta, decat daca exista un abces nedrenat.

 Chistul epidermoid presacrat: daca este neinfectat, se poate prezenta sub forma unui nodul care se poate mari progresiv, se poate inflama si rupe.

 Hidradenita supurativa: poate sa apara in zona perirectala, se poate infecta si poate drena purulent.

 Hemoroizii interni: hemoroizii interni sunt structuri vasculare care se gasesc in canalul anal si care se pot mari, se pot obstrua si strangula, ducand astfel la formarea unei gangrene. La examinarea rectala se poate gasi o masa fluctuenta.

 Boala pilonidala: pacientii cu boala pilonidala se pot prezenta cu un abces acut.

 Abcesul ductelor Bartholin: prin obstructia unui duct Bartholin se poate forma un abces.

TRATAMENT:

Principii generale de tratament:

Abcesele anale trebuie drenate intr-o maniera dependenta de timp, iar lipsa fluctuentei nu ar trebui sa reprezinte un motiv de intarziere a tratamentului. 

In anumite situatii, cum ar fi boala cardiaca valvulara, imunosupresie, celulita extensiva, sau diabet, este necesara prescrierea antibioticelor.

Nu se recomanda fistulotomia concomitenta cu drenajul abcesului anal, deoarece apare frecvent o disfunctie anorectala asociata cu aceasta procedura.

Rolul realizarii unei culturi din abces: realizarea culturilor bacteriene nu se recomanda in general in cadrul tratamentului unui abces anal, deoarece terapia antibiotica nu este necesara dupa incizia si drenajul abcesului la majoritatea pacientilor. Realizarea culturilor poate fi utila in urmatoarele situatii:

 Pentru a distinge intre un abces criptoglandular (datorat florei colonice) si un abces al tegumentelor perianale (cauzat de obicei de diverse specii de stafilococ).

 Pacientii care vor fi tratati cu antibiotice, cum sunt cei cu boala cardiaca valvulara, imunosupresie, celulita extensiva si diabet.

 Pacientii care au urmat tratamente repetate cu antibiotice.

 Pacienti care pot avea o infectie cu un germene mai rar intalnit (de exemplu, la pacientii imunocompromisi).

 Pacientii cu leucemie sau limfom care pot avea o infectie cu bacterii mai rare sau rezistente la antibiotice.

Abcesul perianal poate fi tratat in unitatea de primiri urgente sau intr-o sala de operatie, utilizand anestezie locala. Abcesele complexe ar trebui drenate in sala de operatie, de preferat utilizand un anestezic regional sau general, sau, pentru leziunile mai mici, anestezie locala cu sedare intravenoasa.

Abcesul perianal poate fi drenat si fara internare in spital. Tegumentele de la suprafata leziunii sunt anesteziate prin anestezie locala (de exemplu, cu lidocaina), iar cavitatea va fi drenata printr-o incizie in cruce si apoi inchisa cat mai aproape de marginea anusului, pentru a minimiza riscul de formare a fistulelor. Dupa drenajul abcesului, zona va fi curatata prin bai de sezut frecvente (de doua ori pe zi, timp de 30 de minute fiecare) sau dusuri.


INCIZIA SI EVACUAREA ABCESULUI PERIANAL

EXEMPLIFICAREA UNOR TEHNICI CHIRURGICALE MODERNE.

FOLLOW US